Hepimiz az da olsa dişlerimizi sıkıyoruz fakat bu durumun özellikle geceleri farkına varmıyoruz. Halk arasında 5 kişi den en az birinde görülen bu alışkanlık farkında olmadan kişilerin hayat kalitesini kötü yönde etkilemektedir. Gün içi halsizlik, yorgunluk, sürekli uyuma isteğinin arkasında kalitesiz gece uykusu bulunmaktadır.

Diş gıcırdatan ve sıkanların bütün gece boyunca farkında olmadan çene, yüz ve boyun bölgesindeki kasları normalden çok fazla çalıştırmaları sabahları uyandıklarında çene bölgesinde yorgunluğa, ağzı açıp kapamada zorlanmaya, baş ve boyun ağrıları ile uyanmalarına neden olur.

Gece boyunca çalışan baş ve boyun kasları gün içinde geçmeyen baş ve boyun ağrılarına, sırt ve bel ağrılarına, kulak çınlamasına neden olur. Uykusunu verimli alamayan insanlar gün boyunca yorgunluk ve halsizlik nedeni ile dikkat dağınıklığı, iş hayatında isteksizlik şikayetlerin den yakınmaktadırlar.
Çoğu zaman bu şikayetlerin nedeni bilinmeden tedavi yöntemlerine başvurulmakta fakat başarılı olunamamaktadır. Eğer sizde yeterli miktarda uyuyorsanız fakat buna rağmen kendinizi yorgun hissediyorsanız, inatçı baş ve boyun ağrılarından muzdaripseniz ve sebebini bilemiyorsanız uykunuzda diş sıkma rahatsızlığınız var demektir.
Dişlerin gece boyunca kuvvetlice birbirine temas etmeleri dişlerin aşınma ve kırılmasına, dişlerde ileri derecede hassas olmasına neden olur. Diş ve dişleri çevreleyen dokuların zara görmesine, tedavisi basit olan dişeti problemlerinin tekrarlamasına neden olarak sağlıklı dişlerinizin kaybına varan problemlere neden olur.Diş gıcırdatan ve sıkan insanlarda daha önceden yapılmış porselen protezler, implant üstü protezler ve dolgulu dişlere gelen fazla kuvvet nedeniyle kolaylıkla kırılabilir, implant kayıplarına neden olabilir ve tekrar yapılması gerekir. Bu nedenle bu alışkanlığa sahip insanların diş tedavisi öncesi diş gıcırdatma alışkanlığının tespiti ve daha sonrasında tedavi edilmesi faydalı olacaktır.Diş sıkma tedavisinden önce sebeplerinden bahsetmek gerekir ise, net olarak belirlenmiş bir sebebi olmasa da bir takım faktörlerin diş gıcırdatma alışkanlığını tetiklediği bilinmektedir.

Bunlar;
• Yorgunluk
• Stres
• Düzensiz diş temasları
• Sigara alışkanlığı
• Bazı psikiyatrik ilaçlardır.

Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığının tedavisi amacıyla gece plakları ve oklüzal splintler uygulanmaktadır. Ancak bu yöntemler şikâyetin sebebine yönelik değil yalnızca dişlere olan etkisinin azalmasına yönelik uygulamalardır. Diş gıcırdatan ve sıkan insanlar kullandıkları gece plağına rağmen gıcırdatmaya devam ettiklerini söylemekte ve uyku kalitelerinin hala düşük olduğunu belirtmektedirler.