Kuron

Kötü bir şekilde zarar görmüş ya da çürümüş olan dişlerin üzerlerine gelen diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir. Kuronların birçok uygulanma nedeni vardır. Çoğunlukla, diş herhangi bir dolgu materyali ile tedavi edilemiyor ise ve dişteki mevcut hasar nedeni ile bu şekilde güçlendirilemiyor ise dişin çatlak parçalarını da bir arada tutabilmek için kuronlar kullanılır.

Aynı zamanda köprü olarak kullanılırlar. Şekilleri bozuk ve renklenmiş dişlerin kozmetik düzenlemeleri için de kullanılabilirler. Kuronlar metal altyapılı porselen ya da metal desteksiz tam seramik olabilir. Arka dişlerde, metal altyapılı porselen kuronlar tam seramik kuronlara göre daha kuvvetlidir.

Bu nedenle bazı vakalarda kullanımları daha iyi sonuç verir. Kuronların ömürleri yaklaşık olarak 7 yıl olsa da çok daha uzun süre örneğin 40 yıl gibi ağızda başarı ile kalabilmektedirler.

Dişin Preparasyonu (Hazırlanması)

Kuron yapılmadan önce mevcut çürüğün boyutunun büyüklüğü, pulpanın yaralanma veya enfeksiyon riski nedeni ile dişin kanal tedavisine ihtiyacı olabilir. Ancak bu durum kuron yapılacak tüm dişler için geçerli değildir. Çürük ya da hasarlı dişlerin büyük miktardaki madde kayıpları nedeni ile kuronun desteklenmesi gerekir. Bunun için bir altyapıya ihtiyaç duyulur.

Diş kanal tedavisi görmüş ise kanaldan destek alınarak post & core denen altyapı oluşturulabilir. Dişte öncelikle kuron için yer hazırlanır. Gerekli dolgular, düzenlemeler yapıldıktan sonra dişlerin ölçüsü alınır. Kuron yapılacak dişin alt ve üstündeki dişlerin ölçüsü alınır.

Böylece kuronun kapanışınızda problem yaratmaması sağlanır. Ölçüler laboratuara gönderilir. Kuron laboratuarda yapılıyorken hasta geçici kuronlarını kullanır. Bu geçici kuronlar diş hekimi kliniğinde aynı gün içerisinde yapılarak hasta ağzına yerleştirilir. Geçici kuronların yapıştırıldıkları materyal kısa sürede uzaklaşacağından dişte çürüme oluşmaması için daimi olanları ile değiştirilmeleri gerekir.

İkinci randevuda geçici kuron çıkarılarak daimi kuronların provası yapılır. Kuronlar yerleştirilmeden önce bazı ayarlamalar ya da ek cilaya gerek olabilir. Her şey hazır olduğunda kuron dişe yapıştırılır.

Tedaviden Sonra

Kuron yapılmış olan dişiniz canlı ise kuronunuz yapıştırıldıktan sonra herhangi bir hassasiyet ya da rahatsızlığınızın olmaması gerekir. Az miktarda sıcak-soğuk hassasiyeti olabilir. Ancak ısırdığınız anda ağrı ya da hassasiyet hissediyorsanız, diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Bu sorun büyük ihtimal ile kuronun yüksek olmasından kaynaklıdır ve kolaylıkla düzeltilebilir.

Kuronların kırılması mümkündür ve bazen ağız içerisinde tamir edilebilirler. Kırık geniş bir alanda ise kuronun yenilenmesi gerekebilir.

Kuronun yapıştırıldığı materyal tükürüğün de etkisi ile bulunduğu yerden uzaklaşabilir. Böylece kuronun içine sızan bakteriler tarafından çürük oluşturulabilir. Bu nedenle kuronunuzun bollaştığını hissettiğinizde diş hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Yapıştırıcının uzaklaşması ya da kuronun uyumsuzluğu nedeni ile kuron yerinden çıkabilir. Bu durumda hemen diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Eski kuronunuz yeniden yerleştirilebilir ya da yeni bir kuron yapılması gerekebilir.

Köprüler

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişler (doğal dişler, diş ve implant kombinasyonu ya da sadece implantlar) ile desteklenen özel kaplamalarla aradaki boşlukların doldurulması için yapılırlar. Bir köprünün uygulanmasında, eksik dişin oluşturmuş olduğu boşluğun iki yanındaki dişler (doğal dişler ya da implantlar), kuronlarla kaplanır ve boşluğu kapatacak olan yapay diş de bu kuronlar arasında yer alır.

Kuronla kaplanacak dişler sağlıklı ve güçlü ise kanal tedavisine gerek olmaz. Kuronların dişe tam uyumlu yerleşebilmesi için dişten bir miktar madde kaldırılır. Geleneksel köprüler metal altyapılı porselen ya da tam seramik materyallerden yapılır.

Köprü yapımı için en az üç randevu gerekmektedir.

İlk seansta kuronlanacak dişler hazırlanır, ölçüleri alınır ve geçici dişler yapılır.

İkinci seansta kuronların metal altyapıları prova edilir ve üçüncü seansta köprü yerleştirilir.

Köprülerin ömrü en az 5 – 7 yıldır. Genellikle 7 yıldan uzun süre ağız içinde başarı ile kalabilirler.

Çeşitli kuron ve köprü materyalleri bulunmaktadır:

• Metal Altyapılı Porselen Kuron ve Köprüler

1. Kıymetsiz Metal Altyapılı Porselen Kuron ve Köprüler

2. Yarı-Kıymetli Metal Altyapılı Porselen Kuron ve Köprüler

3. Kıymetli Metal Altyapılı Porselen Kuron ve Köprüler

• Metal Desteksiz Tam Seramik Kuron ve Köprüler

Metal Altyapılı Porselen Kuron ve Köprüler

Metal altyapı içeriğinde ‘’Nikel-Kobalt’’ veya ‘’Altın’’ alaşımları kullanılmaktadır. Alaşımların içindeki altın oranlarına göre metal kıymetsiz, yarı-kıymetli ya da kıymetli olarak adlandırılır. Bu alaşımların hepsi doku ile uyumlu, dayanıklı, estetik porselen çalışmalarına uygun ve ISO:9001 kalite standartlarında üretilmektedir.

Metal Desteksiz Tam Seramik Kuron ve Köprüler

Metal desteksiz tam seramik kuron ve köprülerin altyapılarında metal yerine güçlendirilmiş porselen kullanılmaktadır. Metal kadar dayanıklı olan bu altyapının avantajı doğal dişlerdeki ışık geçirgenliğini taklit etmesidir. Materyalin bu özelliği sayesinde doğal dişlerle uyumlu estetik sonuçlar elde edilir.

Metal Altyapılı Porselen Kuron ve Köprüler ile Metal Desteksiz Tam Seramik Kuron ve Köprülerin Karşılaştırılması

Avantajları ve Dezavantajları

Metal Altyapılı Porselen Kuron ve Köprüler

• Mevcut dişler ile renk uyumunun olması

• Kuvvetli ve dayanıklı bir materyal olması

• Bazı hastalarda hassasiyete neden olabilmesi

• Metal altyapının ışık geçirgenliğini önlemesi nedeni ile doğal görünümün nisbeten az olması

• Isı iletkenliği fazla olduğundan altındaki dişe soğuk ve sıcağı iletmesi

• Nadiren metale karşı alerjik reaksiyon gelişebilmesi

Metal Desteksiz Tam Seramik Kuron ve Köprüler

• Mevcut diş yapısına uygun kişiye özel rengin elde edilmesi

• Dişin renk ve ışık geçirgenliği açısından doğal görünümünün sağlanması

• Kuvvetli ve dayanıklı bir materyal olması

• Laboratuar ücretleri nedeni ile yüksek fiyatlı

Tedavi Basamakları

• Kuron ya da köprü yapılacak dişler hazırlanarak ölçüleri alınır. Aynı seansta geçici kuron ya da köprüler hazırlanarak dişlere yerleştirilir.

• Hazırlanmış olan diş yüzeyine uyumlu metal altyapı ya da güçlendirilmiş porselen altyapı laboratuarda hazırlanır.

• Ağız içinde provası yapılarak, diş ile uyumu kontrol edilir.

• Ağız içindeki diğer dişlerin rengi belirlendikten sonra laboratuarda altyapı üzerine porselen çalışması yapılır.

• Porselen işlenmiş olan kuron ya da köprü, ağız içinde hekim, hasta ve teknisyen tarafından fonksiyonel ve estetik açıdan değerlendirilir.

• Sağlık ve estetik açıdan istenen sonuca ulaşıldığında kuron ya da köprüler daimi olarak özel materyalleri ile ağza yerleştirilir.

Post & Core

Bazı dişlerin kuron yapılmadan önce desteklenebilmesi için bir altyapıya ihtiyaçları vardır. Bu altyapıya “core” adı verilir. Bu altyapının yerinde tutulabilmesi için “post” kullanılır. Bunun için dişin kanal tedavisi görmüş olması gerekmektedir. Kök kanallarındaki dolgu materyalinin bir kısmı uzaklaştırılarak fiber post için yer hazırlanır.

Fiber postlar önceden hazırlanmış materyallerdir. Dişin içindeki postun çevresine core materyali ile altyapı oluşturulur. Fiber post ve core materyalleri ön bölge dişlerinde estetik kaygı olmaksızın kullanılabilirler.